INDSAMLING


Indsamling til støtte for civilbefolkningen i Tigray


Kort om krigen


Tigrays befolkning har siden november 2020 levet under umenneskelige forhold og lider fortsat, siden Etiopiens premierminister Abiy Ahmed indledte en offensiv imod Tigrays regionale regering d. 4. november 2020 sammen med styrker fra nabolandet Eritrea og militser fra Amhara regionen i Etiopien samt andre allierede. Denne offensiv har været skyld i utallige destruktioner af fabrikker, hospitaler, institutioner, historiske kulturarvssteder (med potentiale for at komme på UNESCO’s verdensarvsliste) og massakrer samt voldtægt, som har ført til, at mange civile er blevet dræbt, såret og flygtet.


Siden krigens begyndelse har følgende været begrænset eller ikke tilgængeligt i Tigray: 


  • Elektricitet, mad-, vand- og medicinforsyninger 
  • Telekommunikation heriblandt internet
  • Adgange til sygehus
  • Adgang til egne penge i banken

Siden Tigray-styrkerne generobrede det meste af Tigray i juni 2021, har FN udtalt, at Abiys regering blokeret for nødhjælp til regionen. Ifølge OCHA, FN's humanitære gren, er der brug for ca. 100 lastbiler med nødhjælp hver dag i Tigray, men siden juli er kun 10-15% af disse ankommet til regionen. Det anslås, at 2,7 millioner børn i det nordlige Etiopien ikke har adgang til almindelig skolegang, fordi skolerne er ødelagte eller bliver brugt som husly af internt fordrevne.


Kampe mellem parterne begyndte igen d. 24. august 2022 efter flere måneders våbenhvile. Flere soldater fra Etiopien er blevet sendt om til Tigrays grænser, både inden for landet, samt i Eritrea. Siden da har de lanceret en stor offensiv mod Tigray sammen med soldater fra Eritrea. Det estimeres at offensiven består af flere end over 100.000 soldater. Desuden består den også af droneangreb, som begge lande står bag. Disse har primært ramt civile mål, blandt andet skoler.


Hvad skal indsamlingen bidrage til?


Formålet med denne indsamling er at støtte civilbefolkningen i Tigray, som har lidt massive tab. Den skal bidrage med at genopbygge samfundet, heriblandt af skoler og sundhedsfaciliteter. OCHA anslår, at 80% af essentiel medicin ikke længere er tilgængelig i Tigray, mens de fleste sundhedsfaciliteter ikke er funktionelle på grund af masse plyndringer og mangel på forsyninger. Landbruget har været udsat for plyndringer og ødelæggelser, hvilket har betydet, at det tigrayanske landbrugssamfund har svært ved at dyrke jorden og derved forsørge sig selv. Krigen har også resulteret i, at over 7.000 skoler i Tigray enten er fuldt eller delvist ødelagt, og at over 1 million børn ikke har haft mulighed for at gå i skole.

 

Da Tigray fortsat er lukket ned fra omverdenen, er der mange uvisheder omkring omfanget af krigens konsekvenser. Det betyder, at vi ikke er i stand til at afgøre på nuværende tidspunkt, hvordan og hvornår vores indsamling vil blive sendt til Tigray. Vi følger situationen meget tæt og vil holde jer opdateret løbende på denne side. 


Indsamlingen er pt. afsluttet. Vi arbejder fortsat på at bruge pengene til gavn for civilbefolkningen i Tigray i overenstemmelse med indsamlingens formål.På forhånd tak for jeres støtte.


Foreningen af Tigrayaner i DanmarkYderligere information:


Information omkring situationen i Tigray fra FN kan findes her.


Vi har samlet en oversigt over adskillige artikler og videoer fra internationale medier her.


Vi deler også information omkring krigen i Tigray og dens konsekvenser for civilbefolkningen på Instagram her.


Godkendelse af indsamlingen af Indsamlingsnævnet kan ses her og her
2021-22 indsamlingsregnskab